Kausi päättyy lauantaina Varkaudessa

Kausi päättyy lauantaina Varkaudessa

SC Riverball matkustaa lauantaina Varkauteen, jossa se kohtaa Warkauden Jalkapalloklubin klo 14. Erittäin tasaisessa Kolmosessa viimeisillä otteluilla on vielä paljon merkitystä sarjasijoitusten kannalta. Kärkinelikko pelaa omat ottelunsa lauantaina ja sen helmenä on juuri tämä sarjakakkosen ja -nelosen kohtaaminen Varkauden Keskuskentällä. Ottelussa ratkaistaan se, kumpi joukkue on sarjataulukossa korkeammalla kauden päätteeksi. Molemmat joukkueet ovat samoissa pisteissä, mutta Riverin maaliero on parempi, joten varkautelaiset tarvitsevat ottelusta ehdottomasti voiton. Riverin ajatukset ovat tietysti aivan päinvastaiset.

 

Sarjataulukko ja tilastot

 

Kausi on ollut pitkä ja siinä ehtii tapahtua jos jonkinlaista. Ennen kevätkauden alkua monet ”asiantuntijat” povasivat Riveriä putoamiskamppailuun, mutta ennakkoarvailuista oli huomattavissa, etteivät arvaajat olleet kärryillä uudistuneen Riverin kokoonpanosta ja etenkään nuorien pelaajien kypsyydestä. Lisäksi kova kamppailu pelipaikoista on nostanut joukkueen tasoa pitkin kautta ja nämä tekijät ovat väistämättä johtaneet siihen, että joukkue on kehittynyt. Vanhan rungon hallitsema kokojoukkuepuolustaminen on toiminut kaudella erinomaisesti ja sen lisäksi hyökkäyksessä viimeistelyt eivät enää tällä kaudella ole jääneet vain yrityksiksi. Palloja on mennyt maaliin kovinta tahtia sitten vuoden 2009, jolloin Riveri dominoi Kolmosta nousten Kakkoseen. Tälle kaudelle takaisin neljän palloharjoituksen viikkorytmiin laajentanut Riveri on varmasti ollut yllätys niille, jotka eivät pelaajia ja heidän harjoitusmotivaatiotaan paremmin tunne.

 

Keskinkertaisen keväänkauden pelaneet Taivaansiniset ovat syyskaudella äityneet hurjaan vireeseen saalistaen pisteitä kaikista otteluista kesätauon jälkeen. Ainoastaan Villikettuja vastaan pelattu tasapeli on kauneusvirhe Riverin syyskaudessa. Pitkän pisteputken ansiosta joukkue on noussut kärkikamppailuun ja voittanut ns. kuoleman otteluita jo muutaman putkeen säilyttäen mahdollisuutensa sarjavoittoon. Maalisarakkeessa on ennen viimeistä ottelua 40 tehtyä maalia, joista peräti 29 on tullut syyskierroksen kahdeksassa ottelussa. Edellisen kerran seurahistoriassa vastaavaan maalimäärään on pystytty 2009-2010, jolloin Riveri oli ylivoimainen Kolmosessa ja aloitti myös seuraavan kauden Talvipiirisarjan hyvin. Erityisen tärkeää pisteputkessa on ollut nimenomaan hyökkääjien onnistuminen. Eero Naakka on 13 maalillaan toisena maalipörssissä ja lisäksi Eetu Toikka, Dimitri Klimov ja Klaus Nevalainen ovat osuneet yhteensä 14 kertaa. Toiseksi, usko omaan pelitapaan on löytynyt ja nyt joukkue pelaa omilla vahvuuksillaan eikä yritä olla jotain ihan muuta. Kolmanneksi on vielä todettava, että puolustus ja maalivahdit ovat myös antaneet mahdollisuuden voittaa otteluita syyskaudella. Päästettyjä maaleja syyskaudella on ainoastaan 9, joista kolme teki vieläpä sarjajumbo Huima.

 

Mitä sitten tapahtuu viikonloppuna? No, sarjan kärkijoukkueet pelaavat lauantaina merkittävimmät ottelut, mutta mahtuu perjantaillekin mielenkiintoisia otteluita. Erittäin pirteästi alkukaudesta pelannut SaPa kohtaa Villiketut kotonaan. SaPa on kolme pistettä Huiman edellä yhdeksäntenä ja pisteellä se pystyy välttämään sarjan viimeisen sijan varmuudella. Villiketut puolestaan ovat tällä hetkellä kuudentena, joskin kolmen ottelun päässä edellä on ToU ja tasapisteissä Kings SC. Voitolla, ja ToU:n tappiolla, Ketut nousisivat tasapisteisiin ToU:n kanssa ja maalierolla heidän edelleen sarjataulukossa.

 

JPS-Huima on puolestaan merkityksellinen ainoastaan Huimalle. JPS on joka tapauksessa kahdeksas. Huima puolestaan voisi voitolla nousta tasapisteisiin SaPa:n kanssa. SaPa:n maaliero tappion tullessa olisi korkeintaan -23 ja Huimalla se on tällä hetkellä -25. Näin ollen kahden maalin voitto riittäisi Huimalle, koska sillä on joka tapauksessa enemmän tehtyjä maaleja. SaPa ei terveen ajattelumallin mukaan voi hävitä millään 9-10 lukemilla.

 

Mutta voiko tervellä ajattelulla nähdä Riverin voittavan Warkaus JK:n vähintään 13 maalilla lauantain ensimmäisessä ottelussa? Se nimittäin on Riverin ainoa mahdollisuus, mikäli se meinaa kammeta itsensä vielä sarjan piikkipaikalle. Tällaisen tuloksen lisäksi myös Kingsin olisi yllätettävä myöhemmin samana päivänä sarjakärki FC Blackbird. Mikäli Kings voittaisi useammalla maalilla, tarvitsisi myös Riverin voittaa vähemmällä marginaalilla. Tilanne siis sarjan kärjessä on se, että Mustarastaat johtavat sarjaa 34 pisteellään maalierolla +27. Kolme pistettä heidän perässään ovat Riveri, KuKi ja Warkaus JK. Maalierot joukkueilla ovat +14, +10 ja +7. Riverin ja Warkaus JK:n ottelu siis ratkaisee joka tapauksessa näiden kahden joukkueen välisen sarjasijoituksen.

 

Tuntia tämän ottelun jälkeen alkaa ToU:n ja KuKi:n kohtaaminen. ToU on ollut sarjan ehdoton yllättäjä. Nelosesta nousseet siilinjärveläiset ovat ennakkoluulottomasti pelanneet omaa futistaan ja hankkineet sillä kunnioitettavan määrän pisteitä, joilla on tällä hetkellä viidentenä. Pisteellä ToU varmistaisi viidennen sijan, mutta kovin menestystavoittein kauteen lähtenyt KuKi haluaa varmasti ottelusta kolme pistettä mahdollisimman suurella maalierolla, jotta se voisi varmasti nousta sarjakakkoseksi. Käytännössä sen pitäisi voittaa ottelu kuudella maalilla, jotta maaliero olisi Riveriä parempi. ToU on kuitenkin ollut tällä kaudella vaikea vastus kaikille joukkueille, joten kovan iltapuhteen kuopiolaiset joutuisivat tuon eteen tekemään.

 

Päivän kolmas, ja kauden viimeinen ottelu, alkaa klo 16 Jyväskylässä. Siinä sarjakärki Blackbird kohtaa seitsemäntenä majailevan Kings SC:n. Rastaat varmistavat sarjan voiton siis pisteelläkin, mutta Kingsillä on voitolla teoreettiset mahdollisuudet jopa ToU:n edelle viidenneksi. Kings on Villikettujen tavoin kolme pistettä ToU:n perässä, mutta heillä on negatiivinen maaliero. Tämän vuoksi Kingsin nousu kuudetta sijaa korkeammalle on eritättäin epätodennäköistä, joskin Riveri toivoo Kingsin innostuvan maalinteosta oikein urakalla.

 

Loppukaneettina viimeisestä sarjakierroksesta voisi tiivistää Taivaansinisten kannalta olennaisen. Sarjavoittoon yltääkseen Riverin pitää voittaa 13 maalilla ja samalla Kingsin on voitettava FC Blackbird. Jos taas Blackbird saa pisteenkin omasta ottelustaan, on Riverin edelleen voitettava pitääkseen KuKi:n ja Warkaus JK:n takanaan. Kuki tarvitsee siltikin vähintään kuuden maalin voiton, mikäli Taivaansiniset voittavat ottelunsa maalilla. Iltaseitsemältä kaikki sarjasijoitukset ovat lopullisesti selvillä.

 

Warkaus JK ja Riveri ovat vuosien saatossa taistelleet vastakkain 14 kertaa. Riveri on voittanut otteluista neljä, kahdesti on pelattu tasan ja varkautelaiset ovat voittaneet yhdeksän kertaa. Edellisen kerran Riveri voitti Warkaus JK:n kauden 2015 päätösottelussa, varmistaen vasta sillä säilymisensä Kolmosessa. Nyt tilanne on siis lähes vastaava, mutta sarjataulukon yläpäässä. Taivaansiniset pääsevät matkaan laajalla rosterilla, joskin edellisessä ottelussa pelikieltoa saaneet Vili Väänänen ja Ville Homanen eivät ole käytettävissä. Samoin ainakin reitensä loukannut Klimov on kykenemätön pelaamaan. Riveriä on viimeisellä viikolla häirinnyt pieni flunssa-aalto, joka on vienyt pelaajia sängyn pohjalle potemaan. Tästäkin huolimatta joukkue saa kuitenkin vahvan kokoonpanon otteluun.

 

Nyt on tämän jalkapallokesän viimeinen tilaisuus lähteä kannustamaan Taivaansinisiä myös vieraskentälle. Tue seuraa ja osta lippis sekä huivi, matkusta Varkauteen junalla, bussilla tai omalla autolla sekä kannusta Taivaansiniset voittoon ja tätä kautta vähintään kakkossijaan Kolmosessa!