Edustusjoukkueelle ensimmäinen vierasvoitto Joensuun ulkopuolella sitten Syyskuun 2014

Taivaansinisten edustusjoukkue onnistui sunnuntai-iltana kaatamaan Kolmosessa Äänekosken Huiman lukemin 3-4 (2-3). Tämä tarkoitti samalla pitkän Joensuun ulkopuolisten vierasotteluiden tappioputken päättymistä, sillä edellisen kerran Taivaansiniset olivat voittaneet vieraskentällä Joensuun ulkopuolella 20.9.2014. Aikaa näiden otteluiden päätösvihellysten välille ehti siis kertyä 1415 päivää 5 tuntia ja 30 minuuttia. Kahden ottelun orastavan voittoputken takuumiehinä olivat maalin mieheen tehneet Jesper Hokkanen ja Perttu Rytivaara sekä kahdesti osunut Eero Naakka.

 

Taivaansiniset pääsivät lähtemään vierasreissulle hyvällä joukkueella ja tavoitteeksi oli sovittu vain ja ainoastaan voitto. Heti matkan aluksi Riveri oli vaikeuksissa, sillä Eelis Korhonen oli jäänyt nauttimaan kauniista kesäpäivästä ja Klaus Nevalaisen kello näytti lähtöhetkellä aivan mitä sattuu. Lopulta miehet saatiin kuitenkin mukaan reissuun, vaikka lähtö viivästyi kotvasen. Matkan aikana lisää haasteita aiheutti myös Ville Homasen haasteet vatsan kanssa, minkä vuoksi joukkue joutui bussimatkallaan miettimään vaihtoehtoisia ratkaisuja pelikentälle. Otteluun kuitenkin päätettiin lähteä alkuperäisellä suunnitelmalla. Pelin alussa vierasjoukkue näyttikin parasta osaamistaan, kun pallo liikkui mallikkaasti pelaajalta toiselle ja pallottomat pelaajat olivat aktiivisia. Jo ensimmäisellä minuutilla Oskari Hirvoselle siunaantui tuhannen taalan paikka, mutta mies ei tällä kertaa saanut ohitettua Huiman malivahtia. Ensimmäistä kertaa pallo oli Huiman maalissa 4. peliminuutilla. Olli-Pekka Karjalainen nosti pallon vapaapotkusta puolesta kentästä kohti maalia, missä Huiman puolustus sekoili täydellisesti arvioiden pallon lentoradan aivan väärin. Pallo pomppasi linjan takana kertaalleen ja ainoana tilanteeseen reagoinut Hokkanen sai siirrettyä pallon helposti maaliin. Maali oli nuorukaiselle ensimmäinen Riverin edustusjoukkueessa.

 

Taivaansinisten hyvä ote jatkui maalin jälkeen ja hyviä paikkoja lisämaaleihin oli useampikin. Hyökkäyksessä hyvin raatanut Eero Naakka oli mainiolla pelipäällä ja 16. minuutilla miehen ahkera työ palkittiin. Tommi Rautiaisen sivuvapaapotku löysi hyvin maalin edessä päivystäneen Naakan, joka puski Riverille jo 0-2 johdon. Tähän mennessä Huima ei ollut vielä oikein saanut edes kunnon tilanteita, mutta ehkä Riverille tuli hieman liian hyvä olo kahden nopean maalin jälkeen ja peli muuttui täysin. Huima pelasi läpi ottelun käytännössä vain pitkää palloa ja tarkoituksena oli voittaa kakkospallot ylhäällä ja saada siitä tilanne aikaiseksi. Epävirallisten tilastojen mukaan äänekoskelaiset potkaisivat ottelun aikana yli 100 pitkää palloa hyökkääjiä kohti. 26 minuutin paikkeilla pitkä avaus tavoitti lopulta hyvin ottelussa vääntänään Roope Mikkosen, joka ajoi röyhkeästi sisään oikeasta laidasta ja mies pisti pallon hienosti takanurkkaan kaventaen tilanteeksi 1-2. Riverin peli oli kavennuksen jälkeen varsin sekaisin. Pelin alussa hyvältä vaikuttanut ote oli hävinnyt kokonaan ja käytännössä kaikki kaksinkamppailut hävittiin keskialueella ja puolustuksessa. Huima pääsikin muutamaan otteeseen hyville paikoille, mutta maalivahti Antti Jäntti turvasi puolustuksen selustaa hyvin ja torjui muutamat yritykset. Kesken Huiman hyvän painostuksen Riveri pääsi hyökkäämään oikean laidan kautta vaarallisesti, mutta äänekoskelaiset saivat purettua pallon sivurajaheitoksi. Riveri nosti maalille toppari Rytivaaran pitkän heiton toivossa. Samalla kun Rytivaara ja Huiman puolustajat odottelivat pitkän heiton lähtemistä, oli oikea laitapuolustaja Jaakko Nissilä hiippaillut boksin sisään, jonne Hokkanen heittikin pallon. Nissilä kääntyi nopeasti maalia kohti ja keskitti pallon vaarallisesti maalille. Puolustajien välistä Rytivaara onnistui pukkaamaan pallon verkkoon ja Riveri johti jälleen turvallisen oloisesti kahdella maalilla, kun ottelua oli pelattu puoli tuntia.

 

Huima jatkoi pitkällä pallolla paineen luomista koko loppujakson ajan. Edelleen muutamia vaarallisia tilanteita heillä oli, mutta laukaukset eivät suuntautuneet maalia kohti tai menivät päin Jänttiä. Aivan ensimmäisen puoliajan loppupuoliskolla kotijoukkue sai luotua painetta Riverin vasempaan laitaan, missä hyvän haaston päätteeksi Korhonen joutui rikkomaan vastustajaa rangaistuspotkun arvoisesti. Rangaistuspotkua asteli laukomaan Huiman kapteeni Niko Kiiveri, mutta laukaus kolahti yläkulman lähistölle maalipuihin. Paluupallossa ensimmäisenä oli valitettavasti äänekoskelaisten Joel Hakkarainen ja näin tauolle mentiin vierasjoukkueen niukassa 2-3 johdossa.

 

Toiselle puoliajalle Riveri oli päättänyt terävöittää kaksinkamppailupelaamista. Puoliajan alku olikin Taivaansinisiltä kohtalaista peliä, mutta kunnollisiin maalipaikkoihin ei silti päästy. Kaksinkamppailupelaaminen oli kuitenkin heti alusta lähtien nohevampaa. Huima pelasi jälleen pitkää palloa eivätkä he enää päässeet toisen jakson alussa niin hyville paikoille kuin ensimmäisellä puoliskolla. Vajaan tunnin kohdalla Riverin oli pakko tehdä ensimmäinen vaihto, sillä kohtalaisesti  keskikentällä ripuloinut Homanen ei voinut enää jatkaa ottelua. Tilalle vaihdttiin Pessi Suonpää, joka on tunnettu kovana taistelijana. Myös hyvin vasemmalla uurastanut Eetu Toikka oli vaihdettava pois ja kentälle vaihdettiin Nevalainen. Toisen puoliajan edetessä Huima sai ehkä hieman enemmän hallintaa otteluun, mutta enemmänkin se oli näennäistä. Jälleen kesken Huiman hyvän jakson Riveri pääsi iskemään vastaan. Hyökkäyksen päätteeksi 199. otteluaan Taivaansinisissä pelannut Naakka haastoi puolustajat juukalaisella harhautuksellaan ja pääsi etenemään boksin tienoolle. Siitä lähtenyt laukaus oli päivän hienoin ja pallo meni näyttävästi maalin yläkulmaan kasvattaen Riverin johdon jo kahteen maaliin. 2-4 maali syntyi ottelun 65. peliminuutilla.

 

Nimenomaan keskikentän kamppailuja voittamaan vaihdettu Suonpää aloitti oman shownsa 74 minuutin kohdalla. Hyvin kakkospalloista taistellut Suonpää oli tällä kertaa taklauksessaan hieman myöhässä ja mainiosti ottelussa piiparoinut Paavo Komppa nosti tilanteesta joensuulaiselle keltaisen kortin. Viimeinen vartti ottelusta muistuttikin välillä enemmän painia kuin jalkapalloa, mutta Komppa antoi molempien joukkueiden pelata tasapuolisesti yhtä kovaa sen enempää niihin puuttumatta. Erään tilanteen jälkimainingeissa Rautiainen joutuikin jättämään pelikentän päähän kohdistuneen iskun seurauksena. 86. minuutin kohdalla Suonpää oli taklauksessaan jälleen millisekunnin myöhässä, eikä Komppa epäröinyt näyttää miehelle toista keltaista korttia ja suihkukomennusta punaisella kortilla. Alivoimalle joutunut Riveri koki heti seuraavassa tilanteessa myös lisää ikävyyksiä, kun Nevalainen joutui hoitoon kentän laidalle muutamaksi minuutiksi. Kahden miehen alivoimalla hetkellisesti vääntänyt Riveri oli välillä helisemässä, mutta koko joukkue taisteli urhoollisesti eikä Huima päässyt hyödyntämään ylivoimaansa. Ottelun viimeisillä hetkillä Huima kuitenkin onnistui samassa kuin ensimmäisen jakson lopulla. Huiman pelaaja haastoi Korhosen laidassa ja ajoi boksin sisään. Tilanteessa Korhonen liukui kohti palloa, mutta taisi  samalla napsauttaa naapuria säärille ja pallo vietiin jälleen pilkulle, kun lisäaikaa oli pelattu jo 5 minuuttia. Juho Honkonen laittoi pallon varmasti verkkoon pilkulta ja näin viimeisen minuutin paniikki oli valmis Riverin näkökulmasta katsottuna. Keskiympyrästä pallo pelattiin alaspäin, josta pitkänä vastustajan päätyyn lähtenyt pallo tuli välittömästi takaisin aiheuttaen lisää paniikkia. Hävityn kaksinkamppailun jälkeen Huiman pelaaja pääsi vielä keskittämään maalille, mutta viime hetkellä Riverpuolustus venytti jalan keskityksen tielle. Kaikki kääntyivät jouksemaan kohti Rivermaalia, mutta sekä avustava että päätuomari näyttivätkin kaikkien yllätykseksi maalipotkua, joten vierasjoukkue pystyi huokaisemaan helpotuksesta. Komppa vihelsi pelin päättyneeksi heti annetun maalipotkun perään.

 

Ottelu ei ollut Taivaansinisiltä sitä parasta osaamista ensimmäisen 20 minuutin jälkeen, mutta voittoa tahdottiin niin paljon, että tarvittava työmäärä kentällä tuli tehdyksi joka pelaajan toimesta. Lisäksi maalipaikat käytettiin hyvin hyödyksi, mikä olikin menneen treeniviikon teemana. Seuraavaksi Riveri aloittaa valmistautumisen seuraavaan viikonloppuun, jolloin Viitosessa on vastassa IRPA ja Kolmosessa Kings. Tämän kauden Kolmonen on muutenkin ollut erittäin tasainen sarja. Riverillä on nyt kasassa 15 pistettä, joka oikeuttaa kahdeksanteen sijaan sarjassa. Piikkipaikalla olevalla Kurkimäen Kisalla on 21 pistettä eli kahdeksan joukkuetta on kuuden pisteen sisällä toisistaan. KuKi:n takana seuraavat seitsemän joukkuetta ovat puolestaan neljän pisteen sisällä, joten seuraavat ottelut ovat erityisen jännittäviä ja voitolla tosiaankin on iso merkitys pisteiden lisäksi sijoituksessa. Lisätietoa Kolmosen tilastoista löydät https://www.palloliitto.fi/splisuomi/kolmonen.

 

Kokoonpano: Jäntti; Korhonen, Karjalainen, Rytivaara, Nissilä; Toikka (60. Nevalainen), Rautiainen (77. Kokko), Homanen (56. Suonpää (ua 86.)), Hokkanen; O. Hirvonen (85. Lajunen), Naakka.

Vaihdossa: Sokkanen